алхамбра-гранада-андалусия

Андалусия – с баща арабин и майка християнка

Андалусия е автономна област в Испания, намира се в южната част от Кралство Испания и е съставена от 8 провинции – Алмерия, Кадис, Кордоба, Гранада, Уелва, Хаен, Малага и Севиля. Столица на областта е Севиля, където се намира и правителството на Андалусия, а в Гранада е Върховният андалускийски съд. Метафорично можем да заявим, „Андалусия – с баща арабин и майка християнка“, ако искате да разберете защо прочетете докрая. Затягайте коланите, потегляме…

Андалусия е най-голямата автономна област по територия, след Кастилия и Леон. Намира се в южна Испания, на запад граничи с Португалия, на север с автономните области на Екстремадура и Кастилия и Ла Манча, на изток с Мурсия, а на юг с Средиземно море и Атлантическия океан.

карта-андалусия-испания
Андалусия

Само на 14 км чрез протока на Гибралтар се намира Африка, в частност Мароко и автономният испански град на африканска територия Сеута.

История на Андалусия

Андалусия е място с много чар и история. На територията й можем да видим паметници и съкровища на много народи и цивилизации. Тази земя е била управлявана от испанци, маври, вестготи, римляни и финикийци. Най-старите обитатели на Андалусия са иберите – 1000г пр.н.е. По-късно тук се развива цивилизацията на Тартес. Финикийците завладяват крайбрежието на Андалусия около 1300г. Пр.н.е и създават града Гадес, днес Кадис и носят цялата си култура и познания по тези земи. През 201г.Пр.н.е Андалусия става част от Римската империя, ставайки основен доставчик на метали, както в суров вид, така и във вече обработен, освен това снабдява империята и със селскостопански продукти. Римляните наричат територията на днешна Андалусия с името Бетика, а нейна столица става Италика. Останките от Италика се намират на около 10км. от Севиля.

През Vв. започва разпадането на Римската империя, така Рим губи Бетика и тук пристигат войните на съюза на източногерманските племена – Вандалите. Вандалите дават ново име на областта – Вандалусия. Скоро те са излтаскани от вестготите. Те носят и католицизма като религия, но им се налага да се борят дълго време с Византия за тази територия. След редица битки успяват да изтласкат византийците, който владеят югоизточна андалусия известно време.

През 711г. вестготите са разгромени от ислямските нашественици. Наричат областта Ал-Андалус. В първите години тя е част от Умаядския халифат. След това се създава незавизим Кордобски емират, който през 930г. прераства в Кордобски халифат. През 1031г. халифатът се разпада на много независими кралства. Раздробяването на халифата улеснява християнските кралства на Кастилия и Арагон в реконкистата. Към средата на 13в. мюсюлманите владят само Емирство Гранада, а през 1492г. Исабел и Фернандо завладяват гранада и изтласкват мюсюлманите в Африка.

превземането на гранада
Превземането на Гранада, последният емир на Гранада – Боабдил връчва ключовете на града на Исабел и Фернандо.

Статистически и географски данни

Андалусия е втората по големина автономна област в Испания с 87 269km², но е на пъвро място по население – 8 409 738 жители.

Брутният вътрешен продукт на Андалусия е 155 213 000 000 евро, а брутният вътрешен продукт на глава от населението е 18 557 евро. Столица на автономната област е Севиля. На територията на Андалусия се намират едни от най-красивите средиземноморски курорти – Марбея – исвестен с срещите и празненствата на исвестните личности, Торемолинос, Михас, Малага и т.н. Тук се намира и планината Сиера Невада с най-високият испански връх – Муласен 3278м. Сиера Невада е покрита със сняг дори в най-топлите летни месеци.

Основни отрасли в Андалусия са туризма и селескотостопанство. Земеделието се развива в долината на Гуадалкивир. Отглеждат се пшеница, ориз, маслини, цитрусови плодове, ягоди, домати, корк и се произежда зехтин.

Промишлеността е добре развита. Основни отрасли са добива на черна металургия в Алхесирас, на цветна металургия в Уелва и Линарес, машиностроене в Севиля, Кадис и Кордоба. Автомобили се произвеждат в Линарес, самолети в Севиля и Кадис. Петролната промишленост е добре развита в Уелва и Алхесирас, но най-развитият сектор както вече казахме е туризма.

Символи на Андалусия

Знамето на Андалусия датира от 1051г и е наследено от Кордобския халифат.

Герба на Андалусия изобразява Херкулес между две колони и с два лъва. Херкулес символизира вечната младост. На герба виждаме Херкулес опитомяващ два лъва, символизиращи силата на животинските инстинкти. В долната част стои и надипса „Андалусия за себе си, за Испания и за човечеството“.

Фламенкото като музика и танц също са символ на Андалусия, много от чужденците свързват напълно погрешно фламенкото с Испания и мислят, че тази музика и тези танци са популярни в цяла Испания, но те са част от фолкора на Андалусия.

Култура и Изкуство

Както отбелязахме в началото, Андалусия е люлка на много цивилизации и притежава огромно културно наследество. Лично мое е мнение е че най-изящното й бижу е двореца Алхамбра.

Можем само да благодарим, че въпреки фанатичната си вяра Исабел и Фернандо завземайки Гранада, са запазили ислямският дворец непокътнат. Не само са били впечатлени от мюсюлманската архитектура, но са я и обикнали, желанието им е било да бъдат погребани там в Алхамбра и до днес останките им почиват там.

кралски-гроб-гранада
Гроба на Исабел и Фернандо в Гранада.

Пабло Пикасо също е част от съкровищинацата на Андалусия. Роден в Малага, днес има галерия и музей там, който може да бъде посетен.

Говорейки за култура и изкуство няма как да не заговорим за музиката на Андалусия, гореща кръв, горещи ритми, фламенко и фиести до сутринта, а защо не и продължаващи няколко дни.

Изключително колоритна е страстната седмица в Андалусия, със шествията който се правят. Няма как да не ви споделя видеоклип, защото едно е да се разкаже а друго е да се види.

Исторически, културни и природни забележителности

Както стана традиция в тази секция ще се опитам да ви препоръчам задължителните места за посещение, ако пътувате или смятате да пътувате към Андалусия

Национален парк Кабо де Гата – Нихар, Алмерия. Едни от най-красивите пейзажи на Андалусия се намират на територията на парка. Морската вода в тюркоазен цвят къпе златистият бряг създавайки наистина страхотен пейзаж.

Гранада – преди 520 години Боабдил, последният емир на Гранада, плачейки предава ключовете на града на Исабел и Фернандо. Надали сълзите му са били породени от предизвестената загуба. Пророчества предупреждават за края на мюсюлманската ера на Иберийският полуостров. Вероятно повода за сълзите му е бил, факта че трябва да нпусне най-красивият град на света. Майка му Айша виждайки сълзите му му казва: „Плачи, плачи като жена, за това което не можа да защитиш като мъж“.

Севиля – на брега на реката Гуадалкивир се намира града на Златната кула, града на Хиралда, на красивия площад „Испания“ и на най-известната ферия (празник-изложение) в цяла Испания. Както се пее в една песен “ Севиля има специален цвят“

Кадис – един от най-старите градове, не само в Испания, но и в Европа, създаден от финикийците през 1100г.пр.н.е. Известен не само с катедралата си, но и с карнавалът който се провежда там ежегодно.

Сиера Невада – от своите почти 3500м. ти предлага страхотна гледка към Гранада. Ски писти, алпийска природа и уникални гледки

Кордоба – градът на някогашния халифат винаги присъства в класациите на най-красивите или най-посещавани места в Андалусия. Най-известният исторически обект без съмнение е джамията-катедрала.

В началото ви казах метафорично… „Андалусия – с баща арабин и майка християнка“, надявам сте се съгласни с мен…

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
www.jariestefanoff.com

Може да ви хареса...

 Хуана Лудата

Историята на Хуана Лудата

Хуана I Кастилска е кралица на Кастилия от 1504 до 1555г. Освен това кралица на Арагон, Валенсия, Майорка, Сицилия, Сардинското кралство, графиня на Барселона, херцогиня на …

липсата на солидарност в европейският съюз

Липсата на солидарност в Европейския съюз

В последните дни Европа и светът изживяват едни от най-трудните моменти в модерната история. Моменти, които вероятно ще останат в историята под заглавието „Липсата на солидарност …

испанско-гаспачо

Рецепта за испанско гаспачо

Испанското гаспачо е студена доматена супа, от средиземноморската диета, която може да се консумира целогодишно, но основният сезон на консумация е през летните месеци. Така че, …

COVID-19 в Испания

COVID-19 в Испания

След седем часа заседание на Министерски съвет, снощи в 21.00ч. министър-председателят Педро Санчес излезе и даде пресконференция във веъзка със мерките които ще вземе испанското правителство …

Previous
Арагон – кралство основател на Испания
Андалусия – с баща арабин и майка християнка