знаме-арагон-испания

Арагон – кралство основател на Испания

По наблюдателните от Вас, може би, ще забележат, че вече имаме нова категория в сайта – Автономни области и провинции, решил съм, чрез тази категория да ви разведа из цялата територия на Кралство Испания. Размишлявах дълго време, как да подредя категорията, дали по азбучен ред или по насление или по градове който обхващат областите или провинциите, но реших да започна с Арагон – кралство основател на Испания, а и освен това това е автономната област в която живея аз, така че, затягайте предпазните колани…потегляме…

Арагон е автономна област в Кралство Испания намираща се в северна Испания, наследник на Кралство Арагон. Кралство Арагон от своя страна, в исторически аспект е включвало териториите на графство Каталуния, Кралство Валенсия, Кралство Майорка и други територии които днес се намират на територията на Франция, Италия и Гърция. Да, в средните векове, кралството е било безспорен лидер в Средиземноморието.

кралство Арагон
Кралство Арагон към 1330г.

По-рано казахме, че Арагон е кралство основател на Испания… Да, династическият съюз между Исабел и Фернандо слива техните кралства и този съюз води до създаването на Кралство Испания.

Териториално деление на Арагон

През 1982г. е създадена автономната област Арагон, част от нея са три провинции – Уеска, Теруел и Сарагоса. Столица на автономната област е Сарагоса. В столицата е концентрирано половината насление на областта. Населението на Арагон според последното преброяване от 2018г. е 1 313 463 жители.

Трите провинции на Арагон

Статистически и географски данни

Арагон се намира на 11-то място по насление сред автономните области в Испания, а на 4-то по площ. Официален език в провинцията е кастилският (испански език), но в някои от населените места все още се говори арагонски език. В територията в близост до границата с Каталуния има населени места в които също се говори каталунски език.

Арагон граничи на север с Франция, на запад с Кастилия и Ла Манча, Кастилия и Леон, Навара и Ла Риоха, а на изток с Каталуния и Валенсия.

Пиринеите се намират в северната част на областта. Най-високата точка в автономната област е връх Ането (3404м.). През Арагон минава и най-голямата река – Ебро, пресичайки столицата Сарагоса.

река Ебро, Сарагоса, Арагон Испания
река Ебро в Сарагоса

Брутният вътрешен продукт на Арагон възлиза на 34 686 536 000 евро. А брутният вътрешен продукт на глава от населението възлиза на 26 328 евро.

Към 2009г. Арагон е и силен производител на електричество, произвеждайки 7094,03 MW(мегавата), а произхода им е следният:

  • 1773,70 MW от смесени електростанции
  • 1713,29 MW от вятърни електростанции
  • 1576,79 MW от водни електростанции
  • 1102 MW от термични електростанции
  • 579,31 MW от когенерация
  • 135,6 MW от слънчеви панели.

Към 2019г. областта произвежда 21 736 GWh(гигавата), като процента на чистата енергия добиване чрез слънчеви панели и ветрови реактори е все по-голям.

Символи на Арагон

Знамето на Арагон не се е променяло от средните векове

знаме на Арагон
Знамето на автономна област Арагон

Гербът също има дълга история, непроменян и до днес от 1499г.

Герб на Арагон

Нека разгледаме четирите части от герба.

Първия квадрант горен, ляв виждаме Каменен дъб със седем корена, коронован с латински кръст.  Символизира античното кралсто Собрарбе, играещо важна роля по време на мюсюлманското нашествие, в Собрарбе е съсредоточена съпротивата и от там тръгва и реконкистата.

На вторият квадрант на син фон виждаме кръста на Иниго Ариста, древен крал на Памплона, легендата разказва, че той поставя началото на династията на кралете на Арагон. Освен това кръста напомня за историческите връзки между кралствата на Арагон и Навара.

На третият квадрант виждаме кръста на Алкорас, напомнящ за завземането на Уеска през 1096г. от Педро I и брат му бъдещият Алфонсо I, който ще поведе войните си срещу мюсюлманите за да си върне Сарагоса. Около кръста се виждат четири глави на обезглавени мюсюлмани – знак за победата над завоевателите.

На четвъртият последен квадрат виждаме отново знамето на Арагон.

Покровител както и на Кралство Арагон, така и на автономната област днес е св. Георги. Празника на Арагон е 23 април, на тази дата католическата църква чества св.Георги (San Jorge).

Исторически, културни и природни забележителности

Арагон има хилядолентна история и има много исторически, културни и природни обекти, но реших да направя списък с местата, които задължително трябва да посетите, ако дойдете в Арагон – кралство основател на Испания.

Национален парк Ordesa

Намира се в долината на Ордаса и е основан през 1918г. и годишно посреща около 600 000 посетители

Monasterio de Piedra или манастирът от камъни, чиято местност също е обявена за национален парк.

Albarracín – село в провинция Теруел, кандидат за член на ЮНЕСКО като част от списака на световно културно и природно наследство

Теруел – град в Арагон, столица на провинция Теруел.

Сарагоса – столица на провинция Сарагоса и столица на автономната област. Град с хилядолетна история в които може да се види много, от римски руини до модерна архитектрура. Носи името на импертор Октавиан Август. Октавиан Август на латински Caesar Augusto, дава името на Сарагоса, първоначално града се нарича Caesaraugusta и в продължение на вековете се променя до Saraqusta по времето на арабите, и след това достига до Çaragoça (Zaragoza).

Castillo de Loarre – замък от романската епоха, намиращ се в Лоарре, провинция Уеска. Строен през 11в. по нареждане на Санчо III.

Динополис – културен и научен парк посветен на динозаврите. Да, на динозаврите!!! Арагон освен всичко останало е и земя на динозаврите. Парка Динополис се намира в Теруел и е отркрит през 2001г.

Основните цели на парка са намирането, запазването и попупляризирането на палеонтологичното наследство на региона.

Los Mallos de Riglos – скални образувания достигащи до 275м височина. Намират се в Риглос, провинция Уеска. Всяко образувание има собствено имe, произхождащо или от местоположението му, от формата или от минерала от който е образувано.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
www.jariestefanoff.com

Може да ви хареса...

 Хуана Лудата

Историята на Хуана Лудата

Хуана I Кастилска е кралица на Кастилия от 1504 до 1555г. Освен това кралица на Арагон, Валенсия, Майорка, Сицилия, Сардинското кралство, графиня на Барселона, херцогиня на …

липсата на солидарност в европейският съюз

Липсата на солидарност в Европейския съюз

В последните дни Европа и светът изживяват едни от най-трудните моменти в модерната история. Моменти, които вероятно ще останат в историята под заглавието „Липсата на солидарност …

испанско-гаспачо

Рецепта за испанско гаспачо

Испанското гаспачо е студена доматена супа, от средиземноморската диета, която може да се консумира целогодишно, но основният сезон на консумация е през летните месеци. Така че, …

COVID-19 в Испания

COVID-19 в Испания

След седем часа заседание на Министерски съвет, снощи в 21.00ч. министър-председателят Педро Санчес излезе и даде пресконференция във веъзка със мерките които ще вземе испанското правителство …

Previous
Денят на тримата крале
Арагон – кралство основател на Испания