Исабел кастилска желязната лейди на средновековието

Исабел Кастилска – желязната лейди на средновековието

Исабел I от Кастилия, може би е една от най-известните и противоречиви личности от испанската история. Наричана жената инквизитор или Исабел Кастилска-желязната лейди на средновековието.

Изабел се ражда на 22 април 1451г. в Мадригал де лас Алтас Торес (Madrigal de las Altas Torres) в провинция Авила. Принадлежи към династията Трастамара, която в онзи момент, освен в Кастилия управлява и в Арагон, Навара, а малко след това държи и короната на Неаполитанското кралство. Нейният баща, Хуан II Кастилски, е крал на Кастилия и Леон до смъртта си на 20 юли 1454г. Майка й Изабел Португалска е втората съпруга на Хуан II Кастилски. От първият му брак се ражда доведения брат на Изабела – Енрике IV Безсилния (или импотентния). И още три деца (Каталина, Леонор, Мария) които умират още в ранна детска възраст. От втория брак на краля на Кастилия се ражда Изабел и по-малкият й брат – инфантът Алфонсо Кастилски.

Ранни години

Изабел няма никаква подготовка за да поеме управлението на Кастилия и това не се очаква от нея. Налсеническата линия в династията предполага, че короната на Кастилия ще трона ще легне върху главата на най-големия син – Енрике. В случай че Енрике няма наследници, то следващият в наследическата линия е по-малкия брат на Изабел, тъй като мъжете имат приоритет, без значение от възрастта.

Точно по тази причина Изабел не е възпитавана като бъдеща кралица. Баща ѝ умира, когато бъдещата кралица на Кастилия е само на 3 години. Тя израства с майка си – Изабел Португалска. Живеят в Аревало, също е в провинция Авила, близо до родния й Мадригал де лас Алтас Торес. Разбира се, това че не я подготвят за престола, не означава, че не получава образование. Тя все пак е инфанта на Кастилия и заради това трябва да е грамотна и да притежава добри маниери. Като принцеса се предполага, че ще се омъжи за граф, херцог или крал. Силната вяра на майка й оказва голямо влияние върху възпитанието на Изабела. Води почти затворнически начин на живот, а майка й страда от психически проблеми. Живеят доста бедно след като баща й умира, по-големият й брат, често забравя да плати издръжката на бившата кралица и децата й.

Майка й – Исабел Португалска, докато все още е кралица заговорничи срещу един кастилски благородник – дон Алваро де Луна. В последствие на този заговор, благородника е осъден на смърт и до последният си час Исабел Португалска вижда призрака му. Имайки предвид средата и лишенията на който е подложена принцесата смяната на обстановка, която се случва много скоро след това, се отразява благоприятна на Изабел.

Пътят към дворцовия живот

През 1461 година животът на Исабел се променя радикално. Кралят на Кастилия и Леон Енрике IV, полубрат на Исабел, нарежда Изабел и брат й Алфонсо да се присъединят към кралския двор. В цяла Кастилия се разпорстриа слуха, че кралят е импотентен. С един анулиран брак зад гърба си, заради липса на деца и втори, който също не дава плодове, Енрике е сериозно притестнен от ситуацията в Кастилия. Кралицата Хуана Португалска като по чудо е бременна. Но злите езици твърдят, че бащата на детето е най-довереният приятел на Енрике – дон Белтран де ла Куева.

Кралицата опасявайки се от действията на противниците на краля, предпочита инфантите Исабел и Алфонсо да са близо до кралският двор. Така няма как да бъдат подмамени в заговор срещу кралската двойка в опит за преврат. По това време придворните живеят в Сеговия. Енрике има намерение да уреди брак на сестра си по политически причини и по искане на Хуана Португалска.

Исабел в Сеговия

Изабел попада в съвсем различен свят и й се налага бързо да изгради методи за самосъхранение в двореца. В двореца в Сеговия Изабел открива и нова страст – библиотеката на баща ѝ Хуан II, който е известен с любовта си към книгите. Разбира се, за инфантата класическите произведения са интересни, но най-ценни са книгите, посветени на религията и разбира се – Евангелието. Обстановката в кралството, както и в самия кралски двор на Енрике, не е никак приятна. Затова Изабел, докато наблюдава събитията отблизо, се учи какъв не бива да бъде един владетел. Категорично отказва да се омъжи за брата на Хуана Португалска – кралят на Португалия, нещо немислимо за онова време и проява на силният характер на Исабел.

Скоро ситуацията в Кастилия става нетърпима. Управлението на Енрике не се харесва нито на населението, нито на благородниците. Създава се опозиция, която избира Алфонсо, по-малкият брат на Исабел за свое лице. Започват вътрешни размирици за да бъде провъзгласен Алфонсо за крал. Алфонсо умира при странни обстоятелства, основната теория за смъртта му е отравяне. Бутовниците опитват да стигнат до Исабел за да заеме мястото на брат си Алфонсо в преврата. Но въпреки младостта си Исабел отказва, осъзнавайки, че това би довело до гражданска война. Но уточнява, че няма да бъде претендент за трона докато брат й Енрике е жив.

Преговори с Енрике

Най-близкият човек в този момент до Исабел е Алфонсо Карийо де Акуня, Архиепископ на Толедо . Въпреки ясната позиция на Исабел, че няма да претендира трона на Енрике, aрхиепископ Карийо, крои планове зад гърба й, водейки преговори за брака й с Фернандо Арагонски. Противниците на Исабел искат да видят на трона Хуана, дъщярята на Енрике, но това става все по-трудна задача. Цяла Кастилия помни първият му безплоден брак с Бланка де Навара и слуха за бащинството на дъщеря му. Мълвата гласи че прицеса Хуана всъщност е дъщеря на Белтран де ла Куева. Хуана остава в историята с прякора La Beltraneja.

На 14 април 1458 година Исабел и Енрике подписват договор в Торос де Гисандо. Договора е познат като „Пакта от Гисандо“. С документа Изабел е провъзгласена за бъдещата принцеса на Астурияс, титла която носи само престолонаследника.

Енрике се опитва да омъжи Исабел


Въпреки договора, Енрике, продължава да крои планове да омъжи Изабел, колкото се може по-далеч. Прави повторен опит да я омъжи с кралят на Португалия Афонсу V Африкански, отновно неуспешен. Исабел е непоклатима, няма да приеме наложен брак, само ще избере за кого и кога да се омъжи. Прави отпит да я омъжи с Карлос де Вияна, синът на Хуан II Арагонски – неуспешен отново. След него идва върховният майстор на ордена на Калатрава дон Педро Хирон Пачеко, приятел от детските години на Енрике IV. Изабел се моли този брак да не се състои. Бог чува молбите й, защото през 1466 година кандидатът за съпруг умира от възпаление на апендикса.

Английският крал Едуард IV, предлага брат си за жених на Изабел. Френският крал Луи XI предлага своя брат – Шарл II Френски, херцог дьо Бери. Всички предложения са отхвърлени от самата Изабел.

Исабел е непоклатима, нито ще приеме уреден брак, още по-малко с по-възрастен мъж от нея. Според биографа на Изабел, Лейхт, тя е на мнение, че само ако съпругът й е на нейните години, само така ще може независимо да управлява Кастилия, защото няма намерение да дели властта с никого.

Докато живее извън кралският двор кралица Хуана Португалска забременява от испански благородник. Което автоматично прерязва пътищата на дъщерята на Енрике и Хуана към трона. На кралицата са й били необходими 6 години за да зачене от Енрике, а забременява от тази мимолетна връзка и то с близнаци. Енрике е наясно, че няма друг избор освен да обяви Исабел за своя наследница. Исабел е провъзгласена за принцеса на Астурияс официално на 18 септември 1468г. Започва историята на Исабел Кастилска – желязната лейди на средновековието.

Сватбата с Фернандо

Архиепископ Карийо, не се доверява на Енрике и мисли, че това е нов стратегически ход от страна на краля. Започва да действа зад гърба на Исабел. Той е човекът, организирал от Кастилска страна тайният брак на Изабел с Фернандо; от страна на Арагон преговорите се водят от бащата на Фернандо – крал Хуан II Арагонски. Изабел отново не е сигурна в това дали иска да се омъжва, а и в крайна сметка, това отново е брак към който е притисната от обкръжението си. Този път има и друга пречка. Исабел и Фернандо са далечни братовчеди, и двамата от династията Трастамара. За да се състои сватбата имат нужда от разрешението на папата.

За момента папата отказва да издаде була и Карийо е принуден да направи фалшификат за да убеди Исабел. Принцесата има и друго искане, да се подпише предбрачен договор. В него Фернандо се задължава да подкрепя решенията й, да подписва държавни документи заедно с нея и никога индивидуално. Освен това да признае като единствен собственик на кастилската корона Исабел. На 7 януари 1469г. Фернандо подписва всички искания на Исабел. Ако някой е имал съмнение за прякора на Исабел Кастилска – желязната лейди на средовековието нека си представи колко налудничево изглеждат исканията й за 15в. Слухове за брака стигат и до Енрике, който в началото не иска да повярва, че толкова религиозната му сестра би се омъжила без разрешението на папата. Натиска на обкръжението надделява и Енрике засилва контрола по границите и забранява влизането в Кастилия на Фернандо.

Исабел и Фернандо се женят на 19 октомври 1469г. въпреки, че Исабела разбира за подправения документ, ден преди сватбата. Много от историците твърдят, че бъдещата кралица на Кастилия и Фернандо се влюбват от пръв поглед.

Следва продължение….

За живота на Фернандо преди Исабел и за траекторията им като владетели на Испания ще говорим в следващите два поста.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
www.jariestefanoff.com

Може да ви хареса...

 Хуана Лудата

Историята на Хуана Лудата

Хуана I Кастилска е кралица на Кастилия от 1504 до 1555г. Освен това кралица на Арагон, Валенсия, Майорка, Сицилия, Сардинското кралство, графиня на Барселона, херцогиня на …

липсата на солидарност в европейският съюз

Липсата на солидарност в Европейския съюз

В последните дни Европа и светът изживяват едни от най-трудните моменти в модерната история. Моменти, които вероятно ще останат в историята под заглавието „Липсата на солидарност …

испанско-гаспачо

Рецепта за испанско гаспачо

Испанското гаспачо е студена доматена супа, от средиземноморската диета, която може да се консумира целогодишно, но основният сезон на консумация е през летните месеци. Така че, …

COVID-19 в Испания

COVID-19 в Испания

След седем часа заседание на Министерски съвет, снощи в 21.00ч. министър-председателят Педро Санчес излезе и даде пресконференция във веъзка със мерките които ще вземе испанското правителство …

Previous
Коледни традиции в Испания
Исабел Кастилска – желязната лейди на средновековието