Хуана Лудата

Историята на Хуана Лудата

Хуана I Кастилска е кралица на Кастилия от 1504 до 1555г. Освен това кралица на Арагон, Валенсия, Майорка, Сицилия, Сардинското кралство, графиня на Барселона, херцогиня на Бургундия. Дъщеря на католическите крале Исабел и Фернандо. Въпреки титлите, Хуана никога не е управлявала, нито кралствата си, нито живота си. Несправедливо набедена за луда, Хуана е систематично предавана от най-близките си. Тя носи бремето на жена, изпреварила времето си.

Ранни години

Хуана е родена на 6 ноември 1479г. и е третото дете на Исабел и Фернандо. Историците твърдят, че още от малка е показвала характер и завидна интелигентност. Характер, който тогава за сбърквали със студенина и надменност. Хуана е ученолюбиво дете и предпочита книга пред дворцовото ежедневие. Принцесата, от една страна е силно привързана към майка си и въодушевена от примера й, а от друга има много силна връзка с брат си – престолонаследника Хуан.

Когато е на 16 години Хуана е сгодена с Филип Красивия- единствен син на император Максимилиан I. А брат й Хуан със сестрата на Филип – Маргарита. Огромна флота с 22 000 души придружават Хуана до графството на бъдещият й съпруг. След дълго и трудно морско пътуване и няколко потънали кораба, Хуана пристига на територията на днешна Холандия, тогава част от графство Бургундия.

И тук започва драмата на Хуана. След мъчителното пътуване, изглежда, че Фелипе не бърза да посрещне бъдещата си съпруга. Приемат я в двора, а той се появява ден по-късно. За любовта им от пръв поглед говори и факта, че намират свещеник, който да ги венчае още същия ден. Две години по-късно Фелипе управлява Нидерландия и се отдава на живота-приеми, танци, алкохол и разбира се жени. Неговото поведение, често води Хуана до изблици на ревност и да забрави за социалното си положение и да вдига луди скандали. Фелипе бързо намира начин да манипулира и контролира Хуана, дозирайки посещенията си в спалнята й. В продължение на години я държи абсолютно изолирана, крие всички писма пристигащи от Кастилия, за да се превърне в център на света й. Бъдещата кралица се чувства изоставена, не само от съпруга си, но и от родителите си.

Пътят на Хуана към трона

Със смъртта на братът и сестрата на Хуана, проблема във връзката й и емоционалното състояние на Хуана се влошават. Тя е законен наследник на троновете на Кастилия и на Арагон и всички кралства обединени под короните на нейните родители. Амбициите на Фелипе нямат край. Двамата са призовани да се върнат в Испания за да бъдат провъзгласени за наследници на Испания, Мексико, Перу и Карибските острови, но Фелипе има свои планове. От една страна протака пътуването за да изнерви родителите на жена си, от друга планира пътуването през Франция – вековен враг на Арагон. Графът на Бугундия е васал на френският крал. От една страна иска да забие шамар на тъста си, а от друга да се опита да сключи договор с Франция сгодявайки синът си с единствената дъщеря на френският крал.

През 1502г. Хуана и Фелипе пристигат в Испания, а това само усложнява отношенията им. В испанските кралства, жената може да бъде наследник на трона и да управлява кралството си сама, без намесата на съпруга й. Това никак не се харесва на Фелипе и той приема като обида, всички церемонии, защото вижда, че ролята му в огромното наследство ще бъде второстепенна.

Докато са в родината на Хуана, политическата ситуация между Испания и Франция се изостря и се стига до преговори за да се предотврати войната. Тогава Фернандо Арагонски поставя капан на Фелипе, изпращайки го във Франция за да води преговорите. Фелипе мисли, че има права за да стигне до съгласие с Франция, а в документите му е посочено, че няма право да подписва нищо и че е там само в качеството си на представител. Фернандо се оказва прав и Фелипе предава интересите на Испания. Фелипе разбирайки, че е бил изигран от тъста си, бесен се връща в Нидерландия и зарязва бременната Хуана в Кастилия. Това води Хуана до ръба.

„Лудостта“ на Хуана

След тръгването на Фелипе, Хуана е отчаяна, от една страна осъзнава, че проблемите на съпругът й с родителите й, само ще усложни нейните отношения с него, а от друга проблемите с Исабел и Фернандо стават се по-сериозни. Майка й, не проумява, зависимостта на Хуана към Фелипе и липсата й на здрав разум. Хуана, в последните месеци на бременността си иска да вземе кон и да последва Фелипе, но майка й я заключва в замъка Ла Мота.

Кралете на Испания са силно притеснени за здравословното състояние на Хуана и за това би ли могла да управлява. Изблиците на Хуана стават все по-чести и зависимостта й към Фелипе все по-силна. Изпращат Хуана в провинцията на отдих заедно с кардинал Сиснерос, с надеждата той да успее да помогне на принцесата и да разбере годна ли е Хуана за управлението. Кардиналът пише до Исабел, че наследницата на трона е в добро състояние и според него, Хуана разбира с яснота всичко, което се случва около нея, но намира връзката й с Фелипе за болна. Това, което вижда Сиснерос като болна връзка, а не лудост, днес наричаме Стокхолмски синдром.

От една страна Хуана е влюбена в Фелипе, а от друга, той се е погрижил с манипулациите си да я направи зависима. Хуана не издържа и в една ноемврийска вечер се опитва да избяга от крепостта, където са отседнали с кардинала. Опита е неуспешен, но Хуана отказва да се прибере в крепоста, и остава плачейки на портата цяла нощ по нощница.

Завръщане в ада

Това изправя Исабел пред избор, да остави дъщеря си в това нестабилно емоционално състояние или да й позволи да се прибере при мъжа си. Така Хуана потегля към своя любим, оставяйки новороденият си син на грижите на Фернандо и Исабел.

Връщайки се при Фелипе, Хуана разбира за многобройните му изневери. Стига до саморазправа с една от любовниците му, подстригвайки й косата и дори посяга на вдовицата на брат си – Маргарита. След тези изблици, Фелипе нарежда да се води дневник за всички нейни изблици. Той е решен да запази нейното наследство и да се отърве от нея. Затваря я в покоите й, но тя обявява гладна стачка и е на път да умре от недояждане. Последните събития замъгляват още повече съзнанието на Хуана. Отношението на Фелипе става все по-ужасно.

На 26 ноември 1504г. кралица Исабел умира, а Хуана е обявена за кралица на Кастилия. Кортесите решават до завръщането й, баща й да управлява от нейно име. Разбирайки за смъртта на майка си, кралицата има нов нервен срив. Фелипе се възползва от ситуацията и иска да се провъзгласи за крал. Организира тайно от Хуана церемония, на която да се провъзгласи за крал на Кастилия. Хуана макар и в последния момент разбира за плана. Отива в катедралата и проявявайки сила, заявява, че тя е единствената наследница на трона и че без нея тази церемония е просто фарс. Фелипе не може да повярва на очите си, виждайки жена си силна и несклонима. Затваря я в тъмницата като затворник, без дрехи, без храна и без вода.

Стига се до намесата на император Максимилиян за излизането от тъмницата на Хуана. През 1506г. Фелипе и Хуана пристигат в Кастилия за да бъде коронясана новата кралица. Хуана е в центъра на всички интриги. Баща й и мъжа й се опитват да докажат неспособността й да управлява Кастилия. След дълги преговори Фернандо се оттегля в Арагон, а на трона сяда Фелипе. Но не задълго.

Кралицата и ковчега

Хуана Лудата
Хуана и придръжаващите я благородници на път към Гранада. Художник : Франциско Падия. 1877г. Картината се намира в музея „Прадо“, Мадрид и е с размери 340см на 500см.

Фелипе се разболява и умира на 28 години. Смъртта на Фелипе нанася тежък удар на емоционалното състояние на Хуана. Отдадена на скръбта, тя не се отделя от ковчега на Фелипе. Носят се слухове за това, как всяка нощ Хуана отваряла ковчега с балсамираното му тяло за да прегърне своя любим. Историците твърдят, че това се е случило само веднъж. Имало слух, че тялото на покойника е откраднато и Хуана отваря ковчега за да се убеди, че това не е така.

Хуана прекарва месеци с ковчега на покойния си вече съпруг. След смъртта му в Бургос, тя и благородници придружават ковчега по пътя към Гранада, където е искал да бъде погребан Фелипе. В продължение на месеци и движейки се само нощем транспортират ковчега из кралството. След оплакванията от страна на благородниците, придружаващи Хуана и слуховете за „лудостта“ й, Фернандо я затваря в двореца-крепост Тордесияс през 1509г. Кралицата остава затворена в замъка до смъртта си през 1555г.

След смъртта на Фернандо, Кастилия се управлява от кардинал Сиснерос до пристигането на сина на Хуана в кралството – бъдещият император Карл Велики. Но ситуацията на Хуана не се променя, кралицата остава в плен в Тордесияс. Карл, държи майка си в плен от страх, противници на управлението, да я използват срещу него.

Кралица Хуана затворена в Тордесияс
Кралица Хуана затворена в Тордесияс. художник: Франциско Падия, 1906г. Картината се намира в музея „Прадо“, Мадрид.

Луда или не

Официалната версия през 16в. е че Хуана е отстранена от трона заради умствената си и емоционална невъзможност да управлява. Базирайки се на актуалната информация историци и психолози твърдят, че Хуана, най-вероятно е страдала просто от депресия и Стокхолмски синдром, но е била годна за управлението на кралството. Според историкът Густаф Адолф Бергенрот и намерените от него документи, Хуана е жертва на плана на баща й и съпруга й. А на Карл му е било много удобно да поддържа тази версия.

Деменцията на доня Хуана
„Деменцията на Доня Хуана“ худ. Лоренцо Вайес. Картината се намира в музея „Прадо“, Мадрид.

Ако анализираме образа на Хуана с днешните разбирания, виждаме една модерна жена, изпреварила времето си. Несъгласна да бъде незачитана и заглушавана. А историята тогава се е писала предимно от мъже със същите разбирания на мъжете около нея. След като излизаш от канона, то просто си луда.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
www.jariestefanoff.com

Може да ви хареса...

 Хуана Лудата

Историята на Хуана Лудата

Хуана I Кастилска е кралица на Кастилия от 1504 до 1555г. Освен това кралица на Арагон, Валенсия, Майорка, Сицилия, Сардинското кралство, графиня на Барселона, херцогиня на …

липсата на солидарност в европейският съюз

Липсата на солидарност в Европейския съюз

В последните дни Европа и светът изживяват едни от най-трудните моменти в модерната история. Моменти, които вероятно ще останат в историята под заглавието „Липсата на солидарност …

испанско-гаспачо

Рецепта за испанско гаспачо

Испанското гаспачо е студена доматена супа, от средиземноморската диета, която може да се консумира целогодишно, но основният сезон на консумация е през летните месеци. Така че, …

COVID-19 в Испания

COVID-19 в Испания

След седем часа заседание на Министерски съвет, снощи в 21.00ч. министър-председателят Педро Санчес излезе и даде пресконференция във веъзка със мерките които ще вземе испанското правителство …

Previous
Липсата на солидарност в Европейския съюз
Историята на Хуана Лудата