фернандо-арагонски-фердинанд-арагон-фердинант-арагонски-кралят-на-дипломацията

Фернандо Арагонски – кралят на дипломацията

Фернандо де Арагон, заедно със съпугата си Исабел Кастилска е един от най-важните монарси в историята на Испания, бидейки главни виновници за създаването на Испания. Управлява с замах, но остава в историята като Фернандо Арагонски – кралят на дипломацията.

Роден е на 10 март 1452г. в Сос, Сарагоса. Негови родители са Хуан II и втората му съпруга Хуана Енрикес. Роден на територията на Арагон, по желание на майка му Хуана. През това време баща му си успорва трона на Навара с сина си от първият си брак. Хуана решава, че Фернандо трябва да се роди на арагонска земя и в последните дни от бременноста си се отправя към Сос за да роди.

На 25 юли 1458г., когато Фернандо е само на 6 години получава титлите – граф на Монтбланк и херцог на Рибагорса. След смъртта на своя полубрат Карлос през 1461г., Фернандо е провъзгласен и за престолонаследник на Арагон в Калатаюд. През 1462 е обявен за генерал на Каталуния, а през 1468 за крал на Сицилия.

Жени се за Исабел Кастилска на 19 октомври 1469г. В предишен пост (натисни тук) Ви разказах за живота и биографията на Исабел Кастилска, така че в този няма да се повтарям и да разказвам отново перипетиите около сватбата им.

Трусове в кралското семейство

Кралят на Кастилия Енрике IV умира през 1474г. Така на трона сяда Исабел, но скоро се появяват и семейните проблеми в кралската двойка. В този момент Фернандо е в Арагон. Разбирайки за смъртта на зет си, тръгва към Кастилия за да бъде провъзгласен за крал. Но пътьом го застига новината, че съпругата му без да го изчака се е провъзгласила за кралица. Може да ви изгежда странно, че се спирам на този момент с детайли, но говорим за 1474г. и най-обичайното за тази епоха е съпругът да управлява собествеността на жена си. Исабел не просто се провъзгласява за кралица на Кастилия, след като сама поставя короната на главата си. Тя започва шествието пред благородници и народа си с меч който носят пред нея. Меча символизра закона и справедливостта и този жест означава, че само тя ще управлява в Кастилия и само тя ще раздава правосъдие.

Група от благородници се опитват да се възползват от създалата се ситуация в кралската двойка, но Исабел и Фернандо съумяват да преодолеят случилото се, виждайки приближаващата заплаха от Португалия, и разгарящата се гражданска война в Кастилия.

Гражданска война в Кастилия

След смъртта на Енрике, вдовицата му и дъщеря му отиват в Португалия, все пак вдовицата на Енрике е сестра на португалският крал. Още от раждането на дъщерята на Енрике – Хуана, Кастилия е разкъсвана от слуховете за това, че краля е импотентен и че Хуана не е негова дъщеря а на благородника дон Белтран де ла Куева. Въпреки твърденията, все пак има благородници в Кастилия, които предпочитат Хуана за кралица пред Исабел. И това е нормално и разбираемо. От една страна не всички благородници гледат с добро око на съюза с Арагон, а от друга след управлението на Енрике, който е един наистина слаб крал, не искат в Кастилия да има силно и стабилно управление. Така се стига до гражданска война. От една страна са благородниците подкрепящи Исабел, а от друга тези които предпочитат Хуана за кралица.

Войната продължава две години, последната битка се състои в Торо и Исабел и Фернандо печелят войната. Фернандо води успешно войските на Кастилия и Арагон и си извоюва правото да бъде не просто съпруг на кралицата.

Крал на Кастилия и Арагон

Войната приключва с загуба за Хуана. Според пакта на Алкасобас (1479г.), Хуана се отказва от претенциите си към трона на Кастилия и постъпва като монахиня в Коймбра. В същата година умира и бащата на Фернандо, така той сяда и на трона на Арагон. Малко по малко двете кралства поемат по общ път, за да се създаде Испания като държава. Историците все още спорят за годината на създаването на испанслата държава. Според някой историци, момента в който можем да говорим за създаване на испанска държава е 1480г. След събирането на кортесите се издава закон номер 111 който започва така : „С Божията воля, нашите кралства Кастилия, Леон и Арагон са обединени и имаме надеждата, че обединени ще бъдат завинаги, сполотени под една кралкса корона„.

След като се справили с вътрешните конфликти, Исабел и Фернандо, са готови за нови подвизи. През 1481 решават да продължат с реконкистата и да изгонят мюсюлманите от полуострова. Битките и обсадите продължават до 1492г. Боабдил, последният емир на Гранада подписва капитулация на 2 януари 1492г. Благодарение на тази победа, Исабел и Фернандо стабилизират управлението си.

Инквизицията

Испанската инквизиция е създадена през 1478г. от Фернандо. Първоначално Исабел не е съгласна със създаването й, но в крайна сметка приема, заради огромното напрежение срещу евреите в кралството й. На 3 март 1492г. се издава закон, според който всички евреи трябва да напуснат кралството, освен ако не се покръстят.

Фернандо е привърженик на създаването на инквизицията, съзнавайки, че в кралството им има християни, евреи и мюсюлмани и че рано или късно, това ще бъде проблем за създаването на единна нация. Исабел се противопоставя на методите на инквизицията и на Торкемада до последно. Малко след издаването на закона за изгонване на евреите, краля и кралицата приемат в двореца еврейска делегация. Начело на делегацията е Исак Абрабанел. Евреите предлагат щедра сума, ако монарсите размислят и отменят закона. Исабел и Фернандо отказват предложението, под натиска на Торкемада. Историците разказват, как той влязал по време на аудиенцията и хвърлил тридесет сребърни монети на масата и попитал монарсите, каква ще бъде цената срещу която ще продадат Исус на евреите този път.

Фернандо в Италия

След 1492г. Фернандо състредоточва действията си в разрастването на Арагон. С Барселонският договор (1493г.) си връща Русийон и Серданя, под френска окупация от 1463г.

За да спре стремежите на Франция към Неаполитанксото и Сицилианско кралство, Фернандо създава „Свещената лига“ (1495г.). Така Кастилия, Арагон, Венеция и Папската държава се съюзяват срещу Франция. Създаването на лигата се счита за първият дипломатичен успех на Фернандо. В тези времена дипломацията не е съществувала, конфликтите са се разрешавали на бойното поле.

След като Франция обявява война на папата, единствен от европейските монарси, помагащ на папата е Фернандо.

Католически крале

Исабел и Фернандо остават в историята и с титлата „Католически крале“. Дадена им от папа Александър VI като жест на благодарност от една страна но и заради заслугите им в защита на вярата. Папа Александър споменава пет причини за да им даде титлата :

  • Заради личните им качества помогнали им в обединението на кралствата им, качества донесли мир в тези земи
  • За реконкистата на Гранада
  • За гоненето на евреите и създадената инквизция
  • За освобождаването на Папската държава и Неаполитанското кралство, окупирани от Франция
  • Усилията и военните действия с неверниците в Африка

Експанзия в Америка

През 1486г. Христофор Колумб предлага на Католичваките крале своя проект. Да пътува към Индия, но назапад по нов маршрут през Атлантическия океан. Католическите крале, обещават да финансират проекта, но след завършването на реконкистата. След като си връщат Гранада, спазват дадената дума и подписват договор с Колумб. На 17 април 1492г. го провъзгласяват за адмирал, вицекрал на земите които ще намери и губернатор, който да управлява от тяхно име и му се дават една десета от всички приходи от експедицията. Организирането на пътуването струва около 2 000 000 мараведи.

Колумб отплава от Пуерто де Палос на 3 август 1492г. и пристига на 12 октомври на острова Гуанани. Кръщава острова с името Сан Салвадор и се отправя към Куба и Испаньола.

Крал на дипломацията

Твърди се че Николо Макиавели се е базирал на образа на Фернандо за да напише „Принцът“. Благодарение на острия си ум, обрича испанската монархия на сила, стабилност и сигурност. Фернандо постига всичко което си поставя за цел. След откриването на Америка и реконкистата на Гранада, Фернандо иска да вкара Испания на международната сцена и да притисне Франция в ъгъла. Без пари, след войните, Фернандо си дава сметка, че има карти които не е играл все още – децата му.

Използва децата си за да създаде съюзи с други европейски държави:

  • Исабел, вече вдовица на португалския престолонаследник се омъжва за кралят на Португалия – идеята е била, към обедининените кралства на Кастилия и Арагон да се присъедини и Португалия
  • Хуан. се жени за Маргарита, дъщерята на император Максимилиян (Свещена Римска империя), умира малко след сватбата, така надеждите са насочени към Исабел и съюза с Португалия
  • Хуана Касилска, омъжва се за Филип Хубави(също син на Максимилиян) и след смъртта на Исабел и Хуан е наслединцата на короните на Кастилия и Арагон.
  • Мария, омъжва се за краля на Португалия, след смъртта на Исабел
  • Каталина, омъжва се за Хенри VIII от Англия

Последни години

След смъртта на Исабел Кастилска и след като в Кастилия започва да управлява зет му Филип Хубави, Фернандо се връща в Арагон, и се жени повторно. За кратко съюза между двете кралства изглежда невъзможен, но при „странни обстоятелства“ (за които ще говорим в следващ пост) Филип умира и Фернандо продължава да управлява Кастилия и Арагон до смъртта си -23 март 1516г.

В следващия пост, ще говорим за Хуана, Филип и Карл Велики

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
www.jariestefanoff.com

Може да ви хареса...

 Хуана Лудата

Историята на Хуана Лудата

Хуана I Кастилска е кралица на Кастилия от 1504 до 1555г. Освен това кралица на Арагон, Валенсия, Майорка, Сицилия, Сардинското кралство, графиня на Барселона, херцогиня на …

липсата на солидарност в европейският съюз

Липсата на солидарност в Европейския съюз

В последните дни Европа и светът изживяват едни от най-трудните моменти в модерната история. Моменти, които вероятно ще останат в историята под заглавието „Липсата на солидарност …

испанско-гаспачо

Рецепта за испанско гаспачо

Испанското гаспачо е студена доматена супа, от средиземноморската диета, която може да се консумира целогодишно, но основният сезон на консумация е през летните месеци. Така че, …

COVID-19 в Испания

COVID-19 в Испания

След седем часа заседание на Министерски съвет, снощи в 21.00ч. министър-председателят Педро Санчес излезе и даде пресконференция във веъзка със мерките които ще вземе испанското правителство …

Previous
Андалусия – с баща арабин и майка християнка
Фернандо Арагонски – кралят на дипломацията