средиземноморска диета

Какво е средиземноморска диета? И кои са ползите от прилагането й

Под средиземноморска диета или средиземноморско хранене разбираме, начин на хранене, спазващ хранителни навици, популярни сред средиземноморските страни – Испания, Португалия, Италия, Франция, Гърция, Мароко и Кипър. В този пост ще се опитам да ви дам малко повече информация за това какво е средиземноморска диета.

Важно е да отбележим, че не говорим за диета, в онзи смисъл на думата, свързан с глад и лишения, говорим за начин на здравословно хранене, базиран основно на плодове, зеленчуци, зехтин, варива, пълнозърнест хляб и т.н.

Първи данни на научна основа имаме от 1948г. Д-р Ансел Кейс, прави проучване свързано с хроничните заболявания и холестерола. Изследваните са били пациенти от Италия, Югославия, Гърция, Холандия, Финландия, Сащ и Япония. При разглеждането на резултатите се оказва, че най-добри показатели имат пациентите от Южна Европа, в частност Испания, Гъргция и Италия. Д-р Кейс стига до извода, че разликата в резултатите на пациентите се дължи на начина им на хранене. Така за първи път се заговаря за средидиземноморската диета.

През 2012г. при ново проучване свързано с средиземноморската диета, се установява, че хранещите се по средиземноморски начин имат по-добри резултати по скалата „Health-Related Quality of Life (HRQOL)“ свързана с здравето и качеството на живота.

Пирамида на средиземноморската диета.
Първият ред с чашите и водата напомня, колко важна е хидратацията, на следващите три по-горни редове се напомня за ежедневните храни. Последните три реда- са продуктите, които можем да косумираме веднъж седмично.

Десетте стълба на средиземноморското хранене

Използване на зехтин, като основен източник на мазнини. Най-употребяваната мазнина в средиземноморската кухня е зехтинът. Богадат на витамин Е, бета каротеноси, мастни киселини – защитаващи сърцето. Този продукт, спокойно можем да нарчем съкровището на средиземноморската кухня, добавящ страхотен вкус и аромат на типичните гозби във всеки един район на средиземноморието.

Използване на продукти от неживотински поризход. Плодове, зеленчуци, варива – боб, леща, нахут, гъби и ядки. Добавят фибрата от която се нуждаем, и от друга страна добавят голямо количество вода в организма. Според средиземноморската диета фундаментален прицип е да се приемат 5 порции плодове и зеленчуци дневно, било то като основно хранене или като салата и десерт. Благодарение на високото си съдаржание на фибра тези продукто предпазват от появата на някой сърдечни заболявание и някой видове рак.

Хлябът и продукти произлизащи от семена. Спагети, макарони, ориз, но винаги ако е възможно от пълнозърнест вид. От тук ще набяваме енргия, тази група е основен източник на въглехидрати.

Необработени храни, свежи и подбрани според сезона. Тук отново се набляга на плодове и зеленчуци в натурален вид, опитвайте се да избирате сезонни продукти, да не са бланширани и замръзявани.

Всекидневна употреба на млечни продукти. С тази част българите, нямаме проблем, защото ние не сядаме на маса без млечни продукти. Тези продукти са богати на протеини, минерали (калций, фосфор) и витамини. Консумацията на кисело мляко добавя така необходимте за оганизма ни бактерии от пробиотичен тип, обогатяващи интенстиналната флора.

Сложете лимит на червеното месо.Опитвайте се да се храните с чисто месо, а телешкото да не е повече от веднъж седмично. Пилешко, пуешко и понякога свинско са добра алтернатива.

Наблегнете на рибата и ограничете яйцата. Препоръчва се консумация на риба минимум два-три пъти седмично, защото мазнините тук наподобяват на тези от растителен произход и предпазват от сърдечни заболявания. При яйцата лимита е 3-4 яйца седмично.

Обичайният десерт да бъде плод.Препоръчва се десерта да бъде сезонен плод, а сладкишите и шоколада да остане за консумация само с повод.

Вода с всяко хранене. Забравете за безалкохолните напитки и сокове. Изградете навика на всяко хранене да заместите тези напитки с вода. Препоръчват се 2-3 литра вода на ден и само на обяд от време на време можете да заместите водата с чаша червено вино.

Физическа активност всеки ден. Опитайте се да се движите пеш ако е възможно и да имате 45-60 мин. физическа активност дневно. Важно е за запазването на вашето здраве.

Надявам се сте намерили отговора на въпроса “ какво е средиземноморска диета“ …

Източници: 1º P. Henríquez Sánchez, C. Ruano, J. de Irala, M. Ruiz-Canela, M.A. Martínez-González, A. Sánchez-Villegas (Marzo de 2012). «Adherence to the Mediterranean diet and quality of life in the SUN Project». European Journal of Clinical Nutrition66 (3): 360-

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
www.jariestefanoff.com

Може да ви хареса...

 Хуана Лудата

Историята на Хуана Лудата

Хуана I Кастилска е кралица на Кастилия от 1504 до 1555г. Освен това кралица на Арагон, Валенсия, Майорка, Сицилия, Сардинското кралство, графиня на Барселона, херцогиня на …

липсата на солидарност в европейският съюз

Липсата на солидарност в Европейския съюз

В последните дни Европа и светът изживяват едни от най-трудните моменти в модерната история. Моменти, които вероятно ще останат в историята под заглавието „Липсата на солидарност …

испанско-гаспачо

Рецепта за испанско гаспачо

Испанското гаспачо е студена доматена супа, от средиземноморската диета, която може да се консумира целогодишно, но основният сезон на консумация е през летните месеци. Така че, …

COVID-19 в Испания

COVID-19 в Испания

След седем часа заседание на Министерски съвет, снощи в 21.00ч. министър-председателят Педро Санчес излезе и даде пресконференция във веъзка със мерките които ще вземе испанското правителство …

Previous
Двореца Алхаферия – частица ислямска култура в сърцето на северна Испания
Какво е средиземноморска диета? И кои са ползите от прилагането й