испанската-коледна-лотария

Испанската Коледна лотария

Едно от нещата което прави най-силно впечатление, когато дойдеш да живееш в Испания е традицията с лотарията по Коледа. Масово се купуват билети за испанската Коледна лотария.

За мен лично, беше доста трудно да разбера смисъла и вълнението около коледната лотария, така че обещавам, да направя всичко възможно за да разберете каква наистина уникална емоция носи това събитие. В края на поста съм ви приготвил едно кратко видео, с което вярвам ще усетите емоцията на испанската коледна лотария. Подготовката за този пост беше доста трудна. От една страна трябваше да намеря видео клипа за който ви говоря, да му направя субтитри на български и да създам YouTube канал на сайта.

История на Коледната лотария

През 1812г. Наполеон завладява Испания, държи под контрол цялата държава без южния град Кадис, там се намира и испанското правителство, борещо се срещу завоевателя. Със всеки изминал ден на испанците им става все по-трудно да намират средства за да продължат борбата срещу французите. Тогава на капитан Хервасио Гаска му хрумва идеята да се направи лотария и с парите да се закупят боеприпаси.

Жребий

испанската коледна лотария
Жребий на испанската Коледна лотария

Всяка година се провежда на 22 декември. Главните герои всяка година са децата от мадридското училище Сан Илдефонсо. Жребият се провежда пред комисия, но децата са тези които теглят номерата и вместо да ги казват ги изпяват.

https://www.youtube.com/watch?v=iqmmJSf7S-I

В този видеоклип можете да видите изтеглянето на голямата награда, която се нарича „El Gordo“. Вълнението е огромно не само за всички които са си купили лотариен билет но и за децата, знаейки че от твоята ръка, някой е спечелил 4 000 000 евро.

Всяка година испанската коледна лотария раздава 2 380 000 000 €.

Най-голямата награда е в споделянето

Както ви споменх в началото, трудно е да се разбере феномена на испанската Коледна лотария. Но не е и лесно да се обясни. Този феномен сближава хората, кара ги да имат общи надежди. Във всяка една фирма например се играе един и същи номер, така ако спечели този номер печелят всички. Испанците започват да купуват билети за Коледната лотария още през лятото и ги споделят. Взимайки лотария от работното си място, вземат по няколко билета които после да могат да споделят с приятели и роднини. Така шанса да спечелиш е още по-голям, а емоцията която носи това споделяне и очакване е толкова голяма и красива, че няма никакво значение дали ще спечелиш.

Аз например купувам лотариен билет от работното си място, от бара в който редовно пия кафе и споделям няколко билета с приятели. Нали ви казах, не е важно дали ще спечелиш важно е споделянето.

Говорейки за споделяне, идва ред и на видеоклипа за който ви говорих в началото. След като го изгледате ще разберете и усетите емоцията.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
www.jariestefanoff.com

Може да ви хареса...

 Хуана Лудата

Историята на Хуана Лудата

Хуана I Кастилска е кралица на Кастилия от 1504 до 1555г. Освен това кралица на Арагон, Валенсия, Майорка, Сицилия, Сардинското кралство, графиня на Барселона, херцогиня на …

липсата на солидарност в европейският съюз

Липсата на солидарност в Европейския съюз

В последните дни Европа и светът изживяват едни от най-трудните моменти в модерната история. Моменти, които вероятно ще останат в историята под заглавието „Липсата на солидарност …

испанско-гаспачо

Рецепта за испанско гаспачо

Испанското гаспачо е студена доматена супа, от средиземноморската диета, която може да се консумира целогодишно, но основният сезон на консумация е през летните месеци. Така че, …

COVID-19 в Испания

COVID-19 в Испания

След седем часа заседание на Министерски съвет, снощи в 21.00ч. министър-председателят Педро Санчес излезе и даде пресконференция във веъзка със мерките които ще вземе испанското правителство …

Previous
Как и защо Испания стана неуправляема
Испанската Коледна лотария