липсата на солидарност в европейският съюз

Липсата на солидарност в Европейския съюз

В последните дни Европа и светът изживяват едни от най-трудните моменти в модерната история. Моменти, които вероятно ще останат в историята под заглавието „Липсата на солидарност в Европейския съюз“. В зависимост от това къде живееш, новините започват да се различават. Вчера моя приятелка от социалните мрежи мъдро заяви: „Всеки в момента се докарва пред народа си и преувеличава“. Може би до някъде е права, но има доста неща които остават скрити за гражданите на ЕС в зависимост от региона, в който живеят. Затова реших да направя този пост и да ви дам още една гледна точка, без да претендирам, разбира се, да бъда експерт по темата. Колкото и далечно да ни се струва, това е важно и за България, защото страните от южна Европа се борят за мерки които ще помогнат на всички страни членки.

 За да анализираме случващото се в последните дни в Южна Европа, трябва да се върнем до времето на кризата от 2008г. за да уточним какво точно се случи тогава. Преди кризата, Испания например имаше дълг около 60% от БВП. Започвайки кризата и променяйки рисковата структура на този дълг, страната задлъжня с над 100% от БВП.

Но какво точно означава това?

Една от основните характеристики на облигациите и на доходността им е рискът от неплатежоспособност. Но кога се случва тази неплатежоспособност ще попитат някой от вас? Когато лицето, фирмата или държавата издала въпросните облигации е в състояние на невъзможност да погаси плащанията на облигациите. И последният уточняващ въпрос как точно се изчислява рисковия фактор на една държава? Това е разликата между лихвата, която се изисква от една държава за дълга й, спрямо лихвата която се изисква на друга държава извън риск. В конкретния случай за референция беше взета Германия. И така само за един ден, Испания от дълг 60% от БВП се събуди с дълг над 100% от БВП.

Преди да преминем към актуалната тема с кризата причинена от коронавируса, искам да се спрем и на друг момент от кризата през 2008г. Когато страните от северна Европа нарекоха по пейоративен начин PIGS (прасета) страните от южна Европа. Не е тайна за никого, че най-засегнатите страни от кризата през 2008г. бяха Португалия, Италия, Гърция и Испания. Анализатори, икономисти и финансисти и дори държавници в продължение на години, наричаха страните от южна Европа прасета и обясняваха как в тези страни хората живеели над възможностите си. Солидарно нали? Въпросите, които се задават от години тук, все още не са намерили отговор. Как точно се изчисляваше риска? Защо точно с Германия се правеха сравненията? Как е възможно страни от Третия свят и във война да имат по малък риск от така наречените ПИГС.

Европейската криза породена от COVID-19

Още вчера (27 март 2020г.) започнаха да изтичат информации от срещата на европейските лидери, но всичко беше в мъгла и нито една от водещите медии не заставаше категорично зад слуховете и версиите, които се разпоространяваха из социалните мрежи. Излизаха слухове за скандал, за липсата на солидарност, за презапазяване с защитни мерки от определени страни и отказа им да ги споделят и т.н. Но днес 28 март 2020г. вестник Ел Паис базирайки се на информация на сътрудници до лидерите, която е напълно проверена и достоверна разказват почти реплика по реплика какво точно се е случило на срещата. Ще се ви преведа част от текста на Карлос Куе и Бернардо де Мигел публикуван на страницта вестника. Източник : www.elpais.com .  

Разговорът на лидерите според вестник Ел Паис

Превод на реконструкцията на срещата:

Мишел видя Санчес несигурен.

– Имаме ли сделка, Педро?

– Не Чарлс. Неприемливо е. Не мога да приема един толкова неангажиращ език и да говорим за няколко седмичен срок, когато страната ми има нужда от спешни мерки. Искахме работна застраховка за оставащите без работа в съюза и ми отказваш.  Решението ни трябва да е ясно.

Санчес заяви твърда позиция и заплаши, че няма да подпише декларацията. Дебатът продължаващ вече часове стана още по-сложен. Холандецът Руте, най-големият противник на предложенията на Италия и Испания, вече бе имал спречкване с Конте, отказвайки дори споменаване на Европейският стабилизационен механизъм в окончателната резолюция. За Италия този механизъм, имайки предвид деликатната икономическа обстановка, означава сигурност и избягванее на изживяното от Гърция през 2010г. Гръцкият сценарий е неприемлив като последствие от една криза в която няма виновни и която засяга всички, заяви Конте с подкрепта на Санчес и още лидери.

-Ако Италия премахне споменаването на ЕСМ (Европейският стабилизационен механизъм), ние ще премахнем целият параграф, каза Руте. Меркел излезе в негова защита.

-Това е много добър инструмент. Инструмента, който ще ти помогне. Не бъди толкова критичен. Ако това, което очакваш са Евро облигации, бъди наясно, че това няма да се случи никога. Моят парламент няма да се съгласи никога. Създавате очаквания, които никога няма да се превърнат в реалност. И изпращате послания за разединен ЕС – протестира Меркел, ядосана от писмото подписано от девет страни членки в подкрепа на идеята за евро облигациите.

Бележка: Страните подписали писмото са Белгия, Словения, Испания, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург и Португалия.

Санчес и Меркел започнаха спора открито

– Това е абсолютно недостатъчно. Не мога да отида пред гражданите си само с това, в такъв момент. Европа има нужда от разбираем език и послания – настоя Санчес.

-Педро, не си прав. Казваш, че параграфа е нищо, но има хора които работят и трябва да ги оставим да работят – предложи канцлера, претендирайки да остави решението на финансовите министри.

-Ангела, слушам те, но е крайно недостатъчно. Ако не дадем ясна позиция и политика, знаем какво ще се случи. Не разбирате ли спешността на ситуацията в която живеем?

-Педро, как можеш да кажеш, че не я разбирам – отговори Меркел.

-Искам да разберете, спешността, която изисква момента.

-Педро, на лимита сме. Вече сме направили много компромиси.

-Аз също съм направил много компромиси в тази толкова тежка ситуация.

-Педро е прав – прекъсна ги Макрон, не можем да изоставим дълга си и да оставим решението в ръцете на Еврогрупата (събранието на финансовите министри). Това е политически въпрос и трябва да решим ние.

Разказ от дипломат

Макрон, този път бе застанал на заден план, заявяват източниците от различните делегации. Някой от сътрудниците споделят : „Беше като футболен мач. След изказванията на някой от министър-председателите, скачахме, сякаш някой бе отбелязал гол“. Правилата наложени от коронавируса, доведоха до това срещата да се проведе чрез видео-конференция.

По план, трябваше да бъде кратка среща в която лидерите да се съгласят с текста на общата декларация пълна с добри намерения и почти никакво съдържание. Но бунта на Испания и Италия, промени планираното за срещата. Сътрудниците определят като основни участници в срещата Меркел, Санчес, Конте и Руте. Срещата започна с Меркел, включвайки се от дома си, без видео, само със снимка. Чуваше се не нейният глас а гласът на преводачката й. Всичко вървеше по план, докато не дойде ред на Мадрид и Рим. Санчес и Конте омаловажиха текста на декларацията и казаха че този текст не върши никаква работа. Това разказва източника на вестника.

Напрежението ескалира

Мишел се опита да намали напрежението използвайки характерното си чувство за хумор.

– Мисля че имаме проблем с параграф 14 – каза иронично.

Санчес и Меркел в сблъсък заради предложението на Испания. Санчес предложи шефовете на петте европейски институции ( Комисията, Съвета, Парламента, Централната Европейска Банка и Еврогрупата)да направят доклад за различните формули за финансиране на страните членки за справянето с коронавируса.

– NEIN! – Чу се гласа на Меркел, за първи път чувахме нейният глас, а не този на преводачката й.

– Ангела, как е възможно да нямаш доверие в доклад който ще бъде изготвен от нашите европейски институции? – заяви твърдо Санчес.

-Защото този доклад, ще предложи неща, които аз не мога да приема – отговори Меркел убедена че петимата президенти на европейските институции( по националност французойка, португалец, италианец и белгиец) ще предложат общи еврооблигации. След кратък скандал португалеца(президент на Еврогрупата) и италианеца(президент на Европейският парламент) няма да участват в изготвянето на доклада. На тяхно място Меркел включи фон дер Лайен, а Санчес извоюва да участва председателя на ЕЦБ Лагард.

Така завършва текста на испанските журналисти.

Скандално изказване на Фриц Росендал

Друга тема от вчерашният ден е скандалното изказване не Фриц Родендал – шефа на холандския щаб срещу коронавируса, който открито критикува здравеопазването както в Испания, така и в Италия. Според Родендал, проблема с вируса в средиземноморските култури се дължи на “ те приемат прекалено възрастни хора в болниците“. И неговият финландски колега продължава „Не водете възрастни болни хора в болницата. Не можем да направим нищо за тях, освен да им предложим палиативно лечение“

Изказванията на тези двамата дори няма да коментирам…само ще цитирам изказването на премиера на Италия от вчера по повод изказването от страна на Холандия и Финландия и позицията на ЕС :

Отвратително. Тези изказвания са отвратителни, когато идват от рамката на ЕС. Това е точният термин – отвратително. И не искаме да чуваме отново министрите на финансите на Холандия, както ги чувахме през 2008, 2009 и 2010г. а и дори и в следващите години.

Министър-председателят на Португалия има предвид изказванията на бившият холандски министър който в интервю преди години за да обоснове отказа си за финансова помощ на страните от южна Европа заяви

Не можем да помагаме на държави които не са си направили домашните, това е все едно да дадеш финансова помощ на човек, който харчи всичките си приходи за алкохол и жени.

Премиера на Португалия Коста продължава в защита на Испания :

Не Испания е създала вируса, нито Испания го внесе в Европа, за нещастие вируса държи всички ни в клопка. Ако не се уважаваме взаимно и не разберем, че пред това предизвикателство сме изправени всички и трябва да отговорим заедно, то това никой не е разбрал какво точно е ЕС. Ако някоя от страните на ЕС мисли, че разрешава проблема с коронавируса, оставяйки го на свобода в други страни от съюза, е в заблуда. За вируса няма граници…Да искаш да решиш проблема с вируса в Холандия без да правиш нищо в Испания и Италия е все едно да не правиш нищо. Някой от страните на ЕС се държат по същия начин както през 2008 и 2009г., но сега не става дума само за икономика, а за човешки животи, и за това е отвратително.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
www.jariestefanoff.com

Може да ви хареса...

 Хуана Лудата

Историята на Хуана Лудата

Хуана I Кастилска е кралица на Кастилия от 1504 до 1555г. Освен това кралица на Арагон, Валенсия, Майорка, Сицилия, Сардинското кралство, графиня на Барселона, херцогиня на …

липсата на солидарност в европейският съюз

Липсата на солидарност в Европейския съюз

В последните дни Европа и светът изживяват едни от най-трудните моменти в модерната история. Моменти, които вероятно ще останат в историята под заглавието „Липсата на солидарност …

испанско-гаспачо

Рецепта за испанско гаспачо

Испанското гаспачо е студена доматена супа, от средиземноморската диета, която може да се консумира целогодишно, но основният сезон на консумация е през летните месеци. Така че, …

COVID-19 в Испания

COVID-19 в Испания

След седем часа заседание на Министерски съвет, снощи в 21.00ч. министър-председателят Педро Санчес излезе и даде пресконференция във веъзка със мерките които ще вземе испанското правителство …

Previous
Рецепта за испанско гаспачо
Липсата на солидарност в Европейския съюз